Intergeo Expo and Conference 2023 naujienos

Šiais metais geoinformacijos bei geodezijos sektoriaus bendruomenę suburiančios konferencijos Berlyne, Intergeo Expo and Conference 2023, organizatoriai dėmesį sutelkė į skaitmeninius dvynius, išmaniuosius miestus, BIM taikymą infrastruktūros projektuose, skaitmeninio kartografavimo pažangą, bepiločius orlaivius, lazerinį skenavimą.

Kas naujo Trimble inovacijų srityje? 

Antžeminis Trimble X9 skeneris su Trimble Perspective programine įranga. Už savo pirmtaką Trimble X7 šis naujasis skeneris matuoja net 2x greičiau bei 2x toliau.

Mobiliosios skenavimo sistemos - Trimble MX50 bei Trimble MX9. Rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais Trimble MX50 išbandėme ir Lietuvos keliuose bei surinktus duomenis pasidalinome su Lietuvos kelininkais. Produktyvus sprendimas turto inspektavimui bei monitoringui.

Trimble Gedo CE sistema skirta geležinkelių infrastruktūros projektams. Gali būti integruojama kartu su GNSS, robotizuotais el. techometrais ar lazeriniais skeneriais, užtikrinant geležinkelio ir jo infrastrūkturos objektų būklės vertinimą ir palyginimą su projektine padėtimi.

Kas naujo bepiločių orlaivių technologinėje srityje?

Pheonix Lidar Systems - įmonė projektuojanti ir plėtojanti kompaktiškus, lanksčius, aukštos klasės 3D lazerinio kartografavimo sprendimus. Su įmonės atstovais diskutavome apie LiDAR jutiklius, jų technines specifikacijas ir taikymo galimybes. Vienas jų - Ranger Ultra su plačiu 100 laipsnių matymo kampu - puikiai tinka išgaunant aukštos kokybės tankų taškų masyvą. Tai puikus sprendimas elektros linijų, geležinkelio bėgių ir vamzdžių inspektavimui.

Visiems puikiai žinomas dronų gamintojas DJI konferencijoje pristatė savo naująjį LiDAR sensorių - DJI Zenmuse L2. Ši sistema skirta tiksliam ir kokybiškam 3D duomenų rinkimui. Šiame sensoriuje integruota 4/3 CMOS RGB kartografavimo kamera, „Livox LiDAR" modulis ir didelio tikslumo IMU. Jis gali skenuoti sudėtingus objektus iš didesnio atstumo ir greičiau generuoti tikslius taškų debesis. Tai puikus įrankis įvairių pramonės šakų specialistams, įskaitant geodeziją ir kartografiją, energetiką, miškininkystę ir statybas.

SHAREUAV Technology - strateginis DJI partneris, kuris vysto aerokartografavimo sprendimus geografiniams duomenims rinkti ir tvarkyti. Šios kompanijos sukurtos įstrižo vaizdo (oblique) kamerų sistemos - tai efektyvus proveržis tradiciniame aerokartografavime, kur gaunamos itin aukštos raiškos nuotraukos ir didelis tikslumas.

UP Caeli Via – italų įmonė gaminanti dronus pagal individualius kliento poreikius: gamybos terminas – iki 1 mėn. Drono modelis KUR-400 gali skristi 20 minučių, turi integruotą RTK sistemą, paprastai valdomą, bet labai funkcionalų valdymo pultą bei patogią transportavimo kuprinę.

ABRIS Design Group - 20 metų patirtis UAV, aerokartografinių žemėlapių sudarymo ir inspektavimo srityje. FLIRTBeetle dronas - su galimybe lengvai keisti galingus jutiklius, objektyvų sistemą. Įspūdingos ir techninės charakteristikos: automatinis gelbėjimo parašiutas, skrydžio laikas - iki 40 minučių, ortofoto - iki 4 kv. km vienu skrydžiu, vėjo tolerancija - iki 10 m/s.

Mums ši konferencija viena iš puikių galimybių susitikti su partneriais bei susipažinti su jų siūlomomis technologinėmis naujienomis, kuriomis greitai pasidalinsime ir su Lietuvos rinka. 

x:0;y:0