„SketchUp Pro“ – architektams kurti, o ne konstruoti

Pagrindiniai architekto, kaip ir didžiosios dalies kitų aukštos kvalifikacijos specialistų, kaštai yra laikas. Ne vienas profesionalas yra prisipažinęs, kad šiais laikais nė vienas architektas ar projektuotojas nenori gaišti laiko, mokydamasis dirbti naujomis sudėtingomis programomis. Kaip atsaką tokiam nusiskundimui, turime išeitį – „SketchUp Pro“. Tai lengvai perprantama, intuityvi, greitai išmokstama naudotis 3D modeliavimo programa.

„SketchUp Pro“ suteikia galimybę architektui „mąstyti“ 3D pasaulyje, kuriant konceptualius 3D brėžinius viename iš pirmųjų ir, bene svarbiausių, modeliavimo etapų. Sukurtus 3D modelius galima demonstruoti animuotuose pasivaikščiojimo ar paukščio skrydžio režimuose.

Lengva perprasti net pradedančiajam

„SketchUp Pro“ – 3D modeliavimo įrankis profesionalams. Su šia programa galima projektuoti baldus, pastatus, inžinerines sistemas ar net kurti modelius žaidimams. Ši programa nuo kitų skiriasi keliais aspektais. Pirma, „SketchUp Pro“ yra labai lengvai perprantama programa, kuria galima pradėti naudotis nuo pirmų minučių. Galimybė nuo pat pirmų „akimirkų“ dirbti 3D erdvėje – tai išties išskirtinis bruožas, lyginant net su tokiomis programomis kaip „Revit“.

„SketchUp Pro“ nuo paprastosios „SketchUp Make“ (licencijuojama tik nekomerciniam naudojimui) versijos skiriasi galimybėmis importuoti ir eksportuoti į daugumą 2D ir 3D formatų, automatiškai sugeneruoti projekto sudėties ataskaitas ir sukurti dinaminius komponentus, kurie yra skirti kurti „protingus“ duomenų bazės grafinius elementus. Pavyzdžiui, jei braižant baldo modelį pakeičiamas vienas matmuo – programa iš karto, pagal pakitusius gabaritus, nepažeisdama konstrukcijos, perbraižo visas detales. Įtraukiami moduliai „LayOut“ (dokumentacijos paruošimas spausdinimui), integracija su debesimi „Connect“ ir t.t. Modelių kūrimas „SketchUp Pro“ programoje neturi griežtų formų apribojimų, tad galima iškart kurti, o ne analizuoti pranešimus.

„SketchUp Pro“ – ateities modeliavimo įrankis, kurį lengva perprasti net pradedančiajam trimačio modeliavimo vartotojui. „SketchUp“ vartotojų bendruomenė yra sukūrusi ir patalpinusi atsisiuntimui virš 3 milijonų įvairių 3D modelių (3dwarehouse.sketchup.com). Modelius kuria ir pavieniai asmenys, ir komercinės kompanijos. Svetainė sulaukia daugiau nei 21 mln. lankytojų per metus, joje per mėnesį parsisiunčiama virš 18 mln. modelių. Tai tik dar kartą patvirtina „SketchUp“, kaip patrauklios ir vienos iš geriausiai išpildančios šiuolaikinio vartotojo poreikius, programos vardą.

Iš pirmų lūpų: „SketchUp Pro“ – atradimas visiems architektams

Pasak su „SketchUp Pro“ dirbusių dizainerių, ši programa unikali ne tik savo paprastumu, bet ir ekonomiškumu. Nesigirdamas galiu pasidžiaugti, kad tie, kurie braižė „AutoCAD“, „Autodesk inventor“ ar kitomis programomis, meta jas į šoną ir renkasi „SketchUp“. Pagrindinės įvardijamos priežastys – kitos programos nedirba taip efektyviai, yra sudėtingos, ir, deja, brangios. Susipažinkite patys su Lietuvos ir užsienio architektų patirtimis, dirbant su „SketchUp Pro“.

Architektas Dainius Čepurna„SketchUp Pro“ naudojame vizualizacijų kūrimui. Programa itin patogi pradinėje projektavimo stadijoje, projekto užsakovui pristatymui, projekto vizijos komunikavimui – esame naudoję pristatant parduotuvių bei sandėlių projektus. Tiesa, naudojame ir kitas projektavimo programas, tad galime palyginti. Tarkime, iš „AutoCAD“ mūsų architektai importuoja sklypų kontūrus, vietovės situaciją. Tačiau tik „SketchUp Pro“ funkcionalumas palaiko .dwg tiesioginį importą. Na, o nors su „3DMax“ galima padaryti aukštesnės kokybė vizualizacijas, tačiau toks darbas užtruktų kelis kartus ilgiau nei „SketchUp Pro“ aplinkoje. Taip pat, naudojame priedą V-Ray, kuris skirtas išgauti geresnės kokybės vizualizacijas per kuo trumpesnį laiką. Nors „SketchUp Pro“ – itin nesudėtinga programa, mūsų darbuotojai savo iniciatyva išklausė 3 dienų kursus autorizuotame „SketchUp“ mokymų centre. Kalbant apie programos eksploataciją, neseniai pratęsėme „SketchUp“ licencijų prenumeratą – įmonė už fiksuotą mokestį gaus naujausius programinės įrangos išleidžiamus patobulinimus bei kasmet naujai išleidžiamą versiją. Mums svarbu visada turėti aktualią programinės įrangos versiją, kad galėtume išnaudoti naują funkcionalumą bei išvengti duomenų ar sistemų nesuderinamumo.


sketchup-pro-architektams


„SketchUp“ naudoju jau daugiau nei dešimtmetį. Puikiai prisimenu, kad pirmą kartą prie šios aplinkos „prisiliečiau“ 2005-aisiais. Tuo metu ieškojau efektyvesnio nei lig tol naudojausi sprendimo braižyti CAD modelius. Ir džiaugiuosi tokį radęs – „SketchUp Pro“ gali pasigirti neįprastai greita 3D navigacija, dinamiškais „skaičiavimo“ (angl. rendering) režimais ir labai paprastu naudojimu. Išskirčiau programos funkciją, kuri leidžia iš skirtingų perspektyvų taškų „apžiūrėti“ ir, žinoma, tobulinti, sukurtus 3D modelius. Ši ir panašios funkcijos labai naudingos kuriant ir vertinant kelių skirtingų modelių scenografijas, kai gali pamatyti objektų tarpusavio perspektyvas ir juos patogiai stumdyti, ieškant geriausios kompozicijos. Tikriausiai, tą giria kiekvienas, bet kalbant apie „Sketch Up“ programinę įrangą, būtina paminėti itin draugišką ir patogią vartotojo sąsają, kuri puikiai pritaikyta ir naudojimui išmaniuose mobiliuosiuose įrenginiuose. „SketchUP Pro“ gali drąsiai varžytis, su kitomis, populiaresnėmis, 3D projektavimo programomis ir manau, taptų maloniu atradimu, bet kuriam architektui ar dizaineriui.

dizaineris_architektas

 

 

 


sketchup-pro-architektams-1

x:0;y:0