Trimble UX5 – naujas žingsnis kartografijoje

Interaktyvioji kartografija - tai ne tik žemėlapių ir atlasų sudarymas bei parengimas spaudai, bet ir geostatistikos analizė, modeliavimas, trimatės erdvės vizualizavimas. Taip pat interaktyvių žemėlapių paslaugų, vizualizacijos produktų internete kūrimas ir nuolatinis palaikymas. Kaip pasirinkti patikimas ir ekonomiškas sistemas, kurios būtų prieinamos ir kasdieniam naudojimui?

Kartografavimo proceso technologijos

Kartografavimas - tai tam tikros teritorijos tyrimas ir gautos informacijos fiksavimas žemėlapių, schemų, pjūvių ir erdvinių vaizdų pavidalu. Neminėsime tų laikų, kuomet žemėlapius paišydavo ranka ir su tuo susijusių sunkumų ir netikslumų. Pakalbėsime apie visai neseniai buvusius, kai kartografai ir geodezininkai naudodavosi vaizdais, gautais fotografuojant vietovę iš lėktuvo ar malūnsparnio, kosminių palydovų darytomis nuotraukomis, objektų išsidėstymą tikrindavo ar papildydavo geografinės padėties nustatymo sistemomis - GPS imtuvais ir jau dirbo kompiuteriais. Šios techninės priemonės žymiai palengvindavo specialistų darbą, tačiau nebuvo pigios, patogios ir efektyvios.

Kompiuterinės sistemos, skirtos erdviškai koordinuotai informacijai rinkti, saugoti, apdoroti ir platinti, vadinamos geografinėmis informacinėmis sistemomis - GIS. Anksčiau GIS dalį informacijos gaudavo iš aerokosminių palydovų ir apdorodavo šios sistemos pateiktus vaizdus. Naujausia duomenų surinkimo technika tampa mobilesnė, labiau integruota. Duomenys, užfiksuoti viena įranga, nesunkiai perduodami kitai. Duomenų kokybė bei jų gavimo ir perdavimo tolimesniam automatiniam apdorojimui greitis yra neatsiejami progreso palydovai.

Bepiločių skraidymo priemonių ir nuotolinių tyrimų technologijos Lietuvoje

2015 m. Vilniaus mieste buvo atliktas eksperimentinio objekto - vakarinio aplinkkelio, 3 km ruožo aerokartografavimas bepilotė skraidymo priemone - Trimble UX5. Mokslinio eksperimento tikslas - ištirti bepiločių skraidymo priemonių ir nuotolinių tyrimų technologijų taikymo galimybes ir efektyvumą.

Kelio ruožo fotografiniai vaizdai gauti skaitmenine fotokamera Sony NEX-5R, įmontuota į skraidymo priemonę Trimble UX5. Fotografiniai vaizdai apdoroti ir paviršius sumodeliuotas programine sistema Trimble Business Center Photogrammetry, taikant fotogrametrijos metodus. Skaitmeninio paviršiaus modelio tikslumas priklauso nuo fotokameros skiriamosios gebos, skrydžio aukščio ir vietovės atraminių taškų tikslumo.

bepilotine trimble ux5 sistema

Atraminių taškų (kontūrženklių) koordinatės nustatytos GNSS imtuvu Trimble R4. Pavienių kelio paviršiaus taškų tikslumas aerokartografinėje medžiagoje - palyginus fotogrametrinių matavimų ir geodezinių kontrolinių matavimų vietovėje rezultatus.

Eksperimentiniame modelyje taškų koordinačių vidutinė kvadratinė paklaida gauta 2,94 cm, o standartinis nuokrypis - 2,78 cm. Analizuojant situacijos sutapimus ar neatitikimus, Vilniaus vakarinio aplinkkelio projekto duomenys sutapdinti su fotografinių vaizdų fotogrametrinio apdorojimo rezultatais. Nustatyta, kad gautieji kelio ribų nesutapimai yra nereikšmingi.

Trimble UX5 - aero kartografavimo sistema

Trimble UX5 - tai bepilotė sistema su specialia fotokamera, skirta kartografavimo ir geodezijos specialistams užfiksuoti duomenis tiksliau, greičiau ir pigiau.

Trimble UX5 privalumai:

  • Vieno gamintojo Trimble techninė ir programinė įranga;
  • Skrydžio stabilumas (prie bet kokio vėjo iki 65km/h);
  • Didelis skridimo greitis - 80 km/h;
  • Kokybiška Sony kamera su vokiška Voigtländer optika (GSD iki 2cm); Patogus valdymas ir kt.

Trimble UX5 aerokatografavimo sistemoje įdiegtos pažangiausios fotoaparatų technologijos, kurios užtikrina optimalią vaizdo kokybę kartu su didžiausiu fotogrametriniu tikslumu. UX5 kamera - skirtingai nuo kitų įprastinių fotoaparatų - išsiskiria dideliu vaizdo jutikliu, kuris fiksuoja labai ryškius vaizdus net esant dideliam debesuotumui. UX5 kamera gali fiksuoti duomenis 2,0 cm maksimalia rezoliucija. Siekiantiems dar didesnio tikslumo gamintojas sukūrė UX5 HP modelį, kuris įgalina aerokartografuoti nenaudojant atraminių punktų bei kartu su veidrodine Sony a7R kamera pasiekti iki 1 cm GSD.

Siekiant maksimizuoti produktyvų darbo laiką, sukurta itin patikima sistema. Korpusas ir autopilotas - pasiruošęs atšiaurioms oro sąlygoms. Aukšta ir žema oro temperatūra, vėjo gūsiai, lengvas lietus yra įveikiami ir nesustabdys darbų eigos.

Trimble UX5 naudojamas šioms užduotims atlikti:

  • Topografiniams matavimams;
  • Kontūrų kartografavimui;
  • Statybų aikštelės ir maršrutų planavimo darbams;
  • Darbų eigos stebėjimui; Projektinių duomenų palyginimui;
  • Faktinių kiekių, tūrio skaičiavimams ir kt.
Trimble UX5 bepilotė aerokatografavimo sistema

Eksperimento išvados ir rekomendacijos naudojimui

Šis eksperimentas parodė, kad bepilotinės skraidymo priemonės, tokios kaip Trimble UX5, gali parengti tikslius ir tinkamus kelių paviršiams modeliuoti duomenis. Trimble UX5 įrankis leidžia darbą atlikti saugiai, greitai, kokybiškai ir efektyviai.

Rezultatai paruošti naudojant Trimble UX5 gali būti sujungti su Trimble VISION ™ technologija, pavyzdžiui, Trimble tacheometrais ir Trimble 3D lazeriniais skeneriais - tai unikalus sprendimas. Sujungus surinktus duomenis su Trimble modernia fotogrametrijos technologija, pavyzdžiui, „Trimble V10“, „Trimble VX ™ Spatial Station“ ir „Trimble TX8“ 3D lazeriniu skeneriu, naudotojai gali vizualizuoti savo projektą iš įvairių perspektyvų, koordinuoti taškus vaizduose, sukurti infrastruktūros bei žemės paviršiaus 3D modelį.

Naujausia Trimble Access™ Aerial Imaging aplikacija, naudojama tvirtame lauko planšetiniame kompiuteryje, leidžia naudotojams suplanuoti skraidymo teritoriją, atlikti patikrinimus prieš skrydį bei stebėti eigą. Pasiruošimas skrydžiui padalintas į smulkius žingsnius - nesudėtingą skaitmeninį sąrašą. Detalus paaiškinimas su iliustracija kiekviename punkte bei automatinis, skrydžiui būtinų, sistemos komponentų veikimo patvirtinimas. Greita - paprasta, 10 minučių ir Jūs pasiruošę skristi.

Šiuo metu, po sėkmingų bandymų Trimble UX5 ir aero kartografavimo sistemos yra sėkmingai eksploatuojamos Baltijos šalyse ir tai nėra technologinė naujiena.

Daugiau informacijos apie Trimble UX5 aero kartografavimo sprendimus

x:0;y:0