Ką naujo rasite „SketchUp Pro“ ir „LayOut“ versijoje 2020.2

SketchUp 2020.2 naujos funkcijos

Rugpjūčio 11 dieną „Trimble SketchUp“ pristatė savo antrą šių metų atnaujinimo paketą. Drastiškų pokyčių jame neišvysite, tačiau keletas patobulinimų palengvins darbą tiek modeliuojant su „SketchUp Pro“, tiek ruošiant brėžinius ir vizualizacijas su „LayOut“.

Trumpai, ką rasite 2020.2 atnaujinime

  • Patogesnį pagalbinių linijų valdymą (galėsite iš-/įjungti magnetinę (angl. snap) funkciją su klavišu Alt arba CMD
  • Kampų sujungimo ir užapvalinimo funkcija (Weld edges) paspaudus dešinį pelės klavišą
  • Galimybes keisti linijų storius modelių peržiūrėjimui skirtame priede „LayOut“
  • Dar greičiau užsikraunantys 3D modeliai „LayOut“ aplinkoje

Smagu pranešti, kad atnaujinimai atlikti atsižvelgiant į „SketchUp“ naudotojų bendruomenės atsiliepimus.

Pagalbinių linijų „snapping’as“ iš-/įjungiamas vienu klavišu

Pagalbinės linijos padeda orientuotis erdvėje ir santykyje su kitais objektais. Projektuotojai naudoja jas tam, kad lygiuotų objektą raudonos, mėlynos arba žalios ašies atžvilgiu. Taigi, pagalbinės linijos yra naudingos. Tačiau ką daryti, kai dirbant su mažo mastelio objektais arba kuriant plokštumą nuotraukos pagrindu, atsiradusi magnetinė funkcija (angl. snap) labiau trukdo nei padeda. „SketchUp Pro“ v2020.2 pagalbinių linijų magnetiškumą galite išjungti/įjungti paspaudę vieną klavišą (Alt arba CMD). Taip pat galite pasirinkti, kurias pagalbines linijas norite išjungti - tas, kurios reaguoja į pagrindinius taškus, į lygiagretes ar į statmenas.

Linijų traukos išjungimas/įjungimas
Linijų traukos išjungimas/įjungimas

Atskirų linijų sujungimas visada po ranka

Norint atskiras linijas suvesti į vieną objektą reikėdavo įdiegti papildomą skiepinį „Weld”. Nuo šiol to daryti nereikia. Naujoje „SketchUp Pro“ versijoje šis įrankis visada po ranka. Jums tereikia pažymėti linijų atkarpas, paspausti dešinį pelės klavišą ir pasirinkti iš meniu „Weld edges“.

Atskirų linijų suvedimas į vieną objektą
Atskirų linijų suvedimas į vieną objektą

Keiskite linijos plotį, spalvą ir užpildus „LayOut“ aplinkoje

Daugelį metų stebėdami „LayOut“ naudotojų patirtį pastebėjome, kad perkeliant projektą iš darbinės „SketchUp“ aplinkos į rodymui skirtą aplinką, tenka pakeisti kurios nors linijos storį, spalvą ar užpildų parametrą. Tam reikėdavo grįžti prie „SketchUp“ 3D projekto, atlikti korekcijas ir vėl perkelti „LayOut“. Su nauja „LayOut“ versija to daryti jums nereikės. Dabar linijų storį, spalvą, grafinį linijos tipą, santykį tarp brūkšnio ir tarpo galite reguliuoti paprasčiausiai keisdami „SketchUp“ 3D modelio nustatymus, Žymų skiltyje.

Linijų storio, spalvos, grafinio linijos tipo keitimas
Linijų storio, spalvos, grafinio linijos tipo keitimas

Dar sklandesnis ir greitesnis darbas su „LayOut“

Viena iš esminių „LayOut“ programos funkcijų - daugiasluoksnių ir daugiasvorių 3D objektų rodymas. Kai projektas „apauga“ grafiniais elementais, nuotraukomis, tekstinėmis nuorodomis, jis apkrauna operacinę sistemą ir sulėtina programinės įrangos darbą. Džiaugiamės pranešdami, kad nuo šiol perkelti, kopijuoti ir keisti objektų mastelį galite dar greičiau. Taip sumažinsite kompiuteriui tenkančias apkrovas. Naujoje „LayOut“ versijoje dirbant su projektu programa nekopijuoja vaizdinės medžiagos, tačiau nuskaito visą vaizdą, jį įsimena ir kopiją atvaizduoja tik po funkcijos atlikimo. Tai yra subtilus pakeitimus, tačiau palengvina darbą su dideliais dokumentais.

Greitesnis darbas su „LayOut“
Greitesnis darbas su „LayOut“

Atsisiųsti naujausią „SketchUp Pro“ ir „LayOut“ versijas galite iš www.sketchup.lt.

Ar jau spėjote išbandyti v2020.2 patobulinimus? Jei taip - labai laukiame jūsų įžvalgų ir pastebėjimų. Dalinkitės vaizdais savo „Instagram“ paskyroje naudodami grotažyme #sketchuplietuva ir #LearnLayOut ir mes sureaguosime.

Taip pat norime jus pakviesti į „Trimble SketchUp“ konferencija Baltijos šalyse „Catch-up SketchUp 2020“. Renginys vyks internetu, skirtas interjero architektams, mėgėjams bei studentams.

Iki susitikimo virtualioje erdvėje :)

x:0;y:0